До края на тази година България ще има Закон за противодействие

...
До края на тази година България ще има Закон за противодействие
Коментари Харесай

Цачева: БСП са преписали антикорупционния си закон от нашия проект

До края на тази година България ще има Закон за противодействие на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, разгласи през днешния ден във Варна министърът на правораздаването Цецка Цачева.

Тя уточни, че законопроектът е дело на работна група, в която влизат както представители на правосъдната власт, по този начин и на неправителствения бранш, университетските среди и обществеността.

Финалното разискване на проектозакона ще бъде на 1 септември от 11 часа в Народното събрание. На тази среща са поканени всички парламентарни групи. След това планът ще бъде подложен за междуведомствено координиране и импортиран в Министерски съвет, съобщи министърът на правораздаването.

Българска социалистическа партия са преписвали

Цачева уточни още, че антикорупционният проектозакон на левицата е в по-голямата си част дубликат на документа, качен на страницата на министерството на правораздаването.

Тя добави, че най-голямата разлика е в предвижданата от Българска социалистическа партия опция новият орган да има проверяващи функционалности.

По думите й, фигурата на проверяващ сътрудник я е имало по времето на кабинета Орешарски, само че опитът не е довел до никакви позитивни резултати.

Освен това западните сътрудници отхвърлиха тази опция, тъй че ние ще се противопоставим изрично на реанимирането на сходни практики, уточни Цачева.

Изцяло нов орган, който ще бори корупцията

Категорично отхвърлям внушенията, които се вършат в публичното пространство, че това е законопроект, който допуска машинален общ брой от в този момент настоящи структури за противопоставяне на корупционни практики, сподели министърът.

По думите й, единният орган за битка с корупцията, който ще бъде основан, е напълно нов.

Цачева каза още, че с приемането на закона БОРКОР няма да съществува в сегашния си тип.

Част от аналитичните функционалностите на това звено, както и пълномощията на антикорупционната дирекция в ДАНС ще се запазят, само че това не значи, че ще има машинален общ брой на обособените структури, посочи тя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР